Annons
Nyheter

Billiga färger bäst i test

Bara tre av 46 färger klarar alla krav i Folksams test av utomhusfärger. De flesta faller på att de inte klarar kraven på miljö och hälsa. Och två av de tre godkända färgerna tillhör testets billigast. Ser man enbart till funktion så klarade 30 av de testade färgerna kraven.(TT)
Publicerad 8 maj 2018

Ser man enbart till funktion så klarade 30 av de testade färgerna kraven. Men när det gäller miljö- och hälsokriterierna är det bara fem som passerar nålsögat. Två av de tre rekommenderade färgerna som klarade kraven både på funktion och på miljö och hälsa - Teknos Nordica Eko, Rusta Premium Fasadfärg och Biltema Träfasad V - tillhör färgtestets billigaste.

””

Bättre funktion

Annons

Årets test visar att tillverkarna, jämfört med tidigare år, blivit bättre då det gäller färgens funktion. Men när det gäller miljö- och hälsoaspekten finns mycket kvar att göra.

””

Dålig information

En anledning till att så få färger bedöms som acceptabla när det gäller miljö- och hälsoaspekten är att Kemikalieinspektionen har skärpt sina krav. Färgtillverkarna ska informera om skadliga ämnen i produkternas säkerhetsblad, vilket inte alltid görs.

””

Testet som genomförts 2016-2018 omfattar 46 utomhusfärger och varje färgsystem testas på 24 paneler, från norr till söder.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons