Experter: Svårt för polisen att agera mer
En rad brott har anmälts under Almedalsveckan som rör nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Samtliga misstänkta som gripits och anhållits för hatbrott under veckan har nu släppts men utredningarna fortsätter.
Frågorna som ställts är om inte polisen kunde ha ingripit tidigare, hur nazister ens kan få närvara på ett demokratiforum och hur mycket nazisterna får provocera.
Enligt grundlagen får man bara göra begränsningar i mötes- och demonstrationsfriheten för att skydda ordning och säkerhet, enligt Thomas Bull, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och tidigare bland annat expert i grundlagsutredningen.
””
””
"Svårt att ingripa"
På 1920-talet förekom yttranden om kyrkan eller kungen som polisen tyckte var stötande, men som andra värderade på annat sätt. Erfarenheten var att polisen inte skulle göra egna värderingar, enligt Bull.
””
Vissa kritiker menar att polisen borde ha ingripit, testat gränsen för grundlagen, och sedan låtit domstol avgöra.
””
"Måste få provocera"
Organisationer och människor har upplevt nazisternas blotta närvaro på ett demokratiforum som Almedalen som stötande. Många har blivit rädda och inte vågat delta i vissa evenemang.
””
Thomas Bull säger att frågan måste sättas i ett vidare perspektiv där det inte bara handlar om nazister.
””
"Lagen måste stramas"
Juristen Anna Rogalska Hedlund, jurist och debattör specialiserad paÌ? fri- och raÌ?ttighetsjuridik, är inne på samma spår och framhåller att alla är lika inför lagen. Hon tycker å andra sidan att polisen hade utrymme att agera kraftfullare i Almedalen, samtidigt som hon tycker lagen behöver förändras.
””
Rogalska Hedlund är inne på ett förslag som Moderaterna lagt om att förbjuda deltagande i våldsbejakande organisationer.
””
TT