Annons
Nyheter

Experter: "För sent för zikavaccin"

Att få fram ett vaccin mot zika kan ta många år. Nu ska tester på närbesläktade virus göras och myggorna bekämpas. WHO-experter har enats om tre topprioriteringar för att försöka få stopp på utbrottet av zikavirus som härjar på flera platser i världen.(TT)
Publicerad 9 mars 2016

WHO-experter har enats om tre topprioriteringar för att försöka få stopp på utbrottet av zikavirus som härjar på flera platser i världen. Bland annat ska tester på närbesläktade virus som dengue och chikungunya göras liksom för zika. Prioriterat är även att ta fram ett avdödat vaccin. Nyligen togs ett vaccin fram mot dengue, och ett mot chikungunya är på gång, vilket eventuellt kan hjälpa till i sökandet efter ett fungerande vaccin mot zika.

Vaccin kommer för sent

Annons

Samtidigt varnar WHO-experterna för att försöken med att få fram ett vaccin kan komma för sent för att stoppa det pågående utbrottet. Och enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, kan det ta flera år.

””

Kontrollera myggan

WHO:s expertgrupp vill även hitta innovativa verktyg för att bekämpa de myggor av släktet aedes, som sprider samtliga tre sjukdomarna. Men hur detta ska göras är ännu oklart. Enligt Tegnell är myggsorten en av de mest spridda i världen. Att så många människor drabbas av sjukdomar kopplade till zika just nu beror på att viruset kommit in i områden där människor inte är immuna.

””

I går gick WHO ut med en avrådan till gravida kvinnor att resa till zikadrabbade områden. Dessutom konstaterades att sexuell överföring av viruset är "relativt vanlig". Och enligt Tomas Bergström, virusforskare vid Göteborgs universitet, är det än så länge mycket oklart hur länge som viruset är smittsamt och därmed överförbart.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons