GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Expert: Släng datorn, köp en platta

Det får vara slut med att skylla på användarna när hemdatorer kapas eller angrips av virus. Programmakare och bredbandsoperatörer måste ta ett större ansvar, säger datasäkerhetsexperten Mikko Hyppönen. Kostnaderna för kriminaliteten på nätet når stratosfäriska höjder.(TT)
Publicerad 8 november 2015

Kostnaderna för kriminaliteten på nätet når stratosfäriska höjder. Hemdatorer kapas och öppnas bara mot lösesumma, miljontals kreditkortsnummer är på vift, och räknas attackerna mot företag in landar kostnaderna i år på omkring 4 300 miljarder kronor.

Den siffran kommer att fyrdubblas på lika många år, enligt en beräkning från analysföretaget Juniper. Som jämförelse var omfattningen på utgifterna i Sveriges statsbudget förra året 862 miljarder kronor.

Fel fokus

Varför fortsätter det bara öka - har konsumenterna inte lärt något av alla varningar?

””

Att prata om dumma användare som klickar på länkar de inte borde klicka på, öppnar en e-postbilagor från okända avsändare eller använder samma lösenord hela tiden är att göra det enkelt för sig, säger Mikko Hyppönen.

””

"Släng datorn"

Det beror på att det finns mer restriktioner om vilka programvaror som får tillgång till de mobila enheterna. Framför allt till Apples produkter. Men även Google höjer säkerheten inom Android, påpekar Hyppönen.

””

TT