GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Expert: Hästägare kan tvingas till nödslakt

Maten räcker inte till alla djur och foderpriserna kan komma att tredubblas. Många hästägare kommer därför att tvingas nödslakta sina fyrbenta vänner, tror experter.(TT)
Publicerad 10 augusti 2018

Torkan gör att priset för hästmat redan nu kan nå skyhöga höjder - och det kommer antagligen att bli ännu värre i vinter, enligt Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen. För både ridskolor, uppfödare och privathästägare blir det en rejäl ekonomisk smäll.

””

Inga krispengar

Regeringen presenterade nyligen ett krispaket till lantbruket, men det har inte kommit några krispengar till hästnäringen.

Det akuta foderläget gör att många hästägare helt enkelt måste tänka sig att slakta sina hästar i vinter eftersom det kommer att bli för dyrt för många, tror Pettersson och Reilly. Särskilt äldre hästar, som kanske mest går kvar som gamla kompisar.

””

Det kommer att bli fråga om nödslakt i många fall, förklarar han, eftersom de flesta hästar inte får användas till mat eftersom de får avmaskningsmedel.

””

Det går inte att uppskatta hur många hästar som kan gå till slakt på grund av torkan, enligt Pettersson som råder den som har häst att redan nu fundera igenom hur man ska klara vintern.

””

Hopp om regn

Torkan gör hästägarna mycket oroade för vintern, enligt Anna Reilly.

””

En del av hästägarna hoppas fortfarande på regn och att situationen då ska lösa sig. Men det ser inte särskilt ljust ut på den fronten. På några ställen i landet väntas regn den närmaste tiden, enligt SMHI:s långtidsprognoser, men det är osäkert hur mycket. Därför gör hästägare klokast i att redan nu planera för vintern och försöka få fatt i så mycket hö som går, konstaterar Reilly.

””

Pettersson är inne på samma linje. De större foderköparna har ett bättre läge, eftersom de oftast handlat av samma leverantör i åratal. Värre är det för mindre stall, för exempelvis privatpersoner med ett fåtal djur, tror han.

””

Priset stiger

Foderpriserna har redan stigit, men Pettersson tror att de snart kommer att ligga på det tredubbla jämfört med tidigare.

””

Reilly bekräftar att fodret nu snabbt stiger i pris.

””

TT