EU-länder söker asylkompromiss
Den svenska regeringen vill se ett nytt asylsystem på plats så snart som möjligt så att asylsökande fördelas jämnare mellan medlemsstaterna. På samma linje är flera andra länder som tagit emot många asylsökande, däribland Tyskland, Italien och Grekland.
För ett år sedan föreslog EU-kommissionen en fördelningsmekanism. Den innebär att om ett land tagit emot väldigt många asylsökande under tolv månader så ska en omfördelning ske till andra medlemstater efter det att en viss gräns har nåtts.
Enligt de siffror som diskuteras skulle fördelningsmekanismen för svensk del slå till när Sverige tagit emot 2,48 procent av det totala antalet asylsökande i EU. Om det systemet funnits på plats under flyktingkrisen 2015 skulle Sverige ha tagit emot 45 000 i stället för 163 000 asylsökande.
Vill ej tvingas
Men flera EU-länder, som Polen och Ungern, vill överhuvudtaget inte binda sig för att ta emot asylsökande från andra EU-länder. EU:s migrationsministrar ska därför nästa torsdag diskutera en kompromiss för att gå de motsträviga länderna till mötes.
””
Någon överenskommelse väntas dock inte redan nästa vecka.
Kompromissförslaget är uppdelat i tre steg. Det första innebär, som i dag, att asylsökande ska söka asyl i det land i EU som de först kommer till. Men om antalet överskrider referenstalet som ska slås fast för varje EU-land, så ska asylsökande omfördelas till andra medlemsstater. EU-kommissionen har föreslagit att mekanismen ska slå till när antalet asylsökande motsvarar 150 procent av referenstalet. Diskussioner pågår om var gränsen ska sättas.
Med automatik
Regeringens linje är att steget över till omfördelning ska ske så automatiskt som möjligt för att undvika politiska diskussioner i ett kritiskt läge. Den vill också att de länder som vägrar ta emot asylsökande som ska omfördelas straffas med mindre EU-stöd och tvingas acceptera att andra medlemsstater kan upprätta gränskontroller inom EU.
Det tredje steget i kompromissen ska lugna de EU-länder som är oroade över att behöva ta emot hur många asylsökande som helst från framförallt Italien och Grekland. Därför föreslås att en övre gräns sätts för hur många som kan omfördelas inom hela EU. En siffra som nämns är 200 000. När gränsen är nådd ska EU-ledarna vid ett toppmöte anta riktlinjer som ska ersätta fördelningsmekanismen.
Kompromissförslaget innebär också att när antalet asylsökande nått 50 procent av ett lands referenstal så ska det landet kunna slippa ta emot fler genom att till exempel betala pengar till EU.
””
TT