Nyheter

L portade från energisamtal

Regeringen har portat Liberalerna från de viktiga energisamtalen, uppger partiledaren Jan Björklund för TT. Samtidigt riktar Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling kritik mot statsminister Stefan Löfven (S).(TT)
Publicerad 1 juni 2016

Sedan den 23 maj har Liberalerna inte bjudits in till de pågående energiöverläggningarna, vilket Dagens industri var först med att berätta.

””

Subventionerna till vindkraft pressar elpriserna så kraftigt att andra kraftslag blir olönsamma. Framför allt kärnkraften, menar Björklund. Han anser också att Miljöpartiets inflytande i energisamtalen är oproportionerligt stort.

””

Alliansspricka

Beskedet blottar en vidgande spricka i det borgerliga allianssamarbetet. Jan Björklund hänvisar till att allianspartierna 2009 enades om att subventionera vindkraften, men att subventionerna skulle upphöra 2020.

TT: Är det här ett svek från de andra allianspartierna?

””

Men det är inte bara Liberalerna som åtminstone antyder ett upplevt svek. TT erfar att det i Centerpartiet finns en besvikelse över Liberalernas kompromisslöshet och att man beklagar att Jan Björklund ställer sig utanför ytterligare en tung överenskommelse.

Liberalerna har tidigare hoppat av den blocköverskridande försvarsuppgörelsen.

"En gåta"

Även Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling är kritisk mot att fortsätta subventionera förnybar energi som vindkraft med elcertifikat. Han är orolig för att regeringen kan vara på väg att förhandla fram något som kan förstöra betingelserna för industrin.

””

Han riktar också skarp kritik mot statsministern.

””

Energiminister Ibrahim Baylan höll ända fram till igår fast vid att ett besked om effektskatten skulle komma i maj. Samtal pågår men det är oklart när och om en uppgörelse kan bli av.

TT