Annons
Nyheter

En anhållen för stöld av kungakronor

En person har anhållits misstänkt för stölden av regalier i Strängnäs domkyrka i juli i år. Det som stals - Karl IX:s och drottning Kristina kronor samt ett riksäpple - har dock inte återfunnits. Den misstänkte förnekar brott. Personen greps och anhölls på onsdagseftermiddagen.(TT)
Publicerad 13 september 2018

Personen greps och anhölls på onsdagseftermiddagen. Enligt Åklagarmyndigheten pågår sökandet efter regalierna, och förhör ska hållas. Utredningen leds av åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

””

Den misstänkte företräds av advokat Johan Eriksson.

””
Annons

Från kyrkligt håll uttrycks belåtenhet efter gripandet.

"Det är glädjande att framsteg gjorts i utredningen och vi hoppas att detta kan leda fram till att begravningsregalierna återfinns och återlämnas till domkyrkan", skriver domprost Christofer Lundgren i ett pressmeddelande.

"Begravningsregalierna är en del av det svenska kulturarvet och därför är stölden i första hand riktad mot det svenska samhället och inte mot domkyrkoförsamlingen", fortsätter han.

Karl IX:s begravningsregalier, bestående av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan från hans hustru drottning Kristina (den äldre), stals ur en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan den 31 juli. Riksregalierna är internationellt efterlysta.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons