Nyheter

Domstol: Skott och knivhugg var nödvärn

En man som både knivhuggit och skjutit en 20-årig man frias av Helsingborgs tingsrätt eftersom domstolen anser att han agerade i nödvärn.(TT)
Publicerad 5 februari 2019

"Det är endast i utpräglade undantagsfall som det kan accepteras att en person uppsåtligen brukar kniv eller vapen för att freda sig", kommenterar chefsrådman Margita Åhsberg i ett pressmeddelande.

I det här fallet konstaterar domstolen att den 27-årige man som nu har frikänts var omringad av ett flertal personer och att hans kamrat var utsatt för ett allvarligt angrepp, som han uppfattade som livsfarligt. Efter händelsen gick han självmant till polisen och överlämnade vapnet.

Den våldsamma situationen uppstod vid Gustav Adolfs torg i Helsingborg den 30 juni förra året, där en konflikt uppstått. Den 20-årige mannen beväpnade sig och sökte tillsammans med några kamrater upp 27-åringen. Tjugoåringen döms till tre års fängelse för grovt vapenbrott och för att ha skjutit en kamrat till 27-åringen i benet.

Ytterligare tre personer frias. De var åtalade för att ha misshandlat 27-åringens kamrat - han blev sparkad och slagen när han låg på marken. Det var en rörig situation och domstolen anser inte att bevisningen är tillräckligt robust för att slå fast att de åtalade deltog i misshandeln.

TT