Annons
Nyheter

Terroråtal mot svensk läkare uppges hävt

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru frias från terrorbrott i Etiopien, enligt uppgift till hans svenske advokat. Därmed kan han släppas mot borgen - men ändå fällas för upplopp.(TT)
Publicerad 8 maj 2018

I samband med ett upplopp i Kilintofängelset i huvudstaden Addis Abeba dödades tiotals människor 2016 och svenske Fikru Maru, som då stod åtalad för mutbrott, beskylldes för att ha iscensatt upproret fastän han just då inte var på plats. Terroristbrott, hävdade åklagare, och svensken ställdes inför domstol.

På tisdagen började domarna i fallet läsas upp och Fikru Maru frias för terroristbrott, säger hans svenske advokat Hans Bagner.

””
Annons

Fri mot borgen?

Det skulle då handla om att ha organiserat eller lett ett upplopp, ett brott med lägre straffskala - max fem års fängelse. Det skulle berättiga till att Fikru Maru kan bli fri mot borgen.

””

Åklagaren har inte kunnat styrka att Fikru Maru har organiserat upploppet, enligt advokaten.

När slutgiltig dom kan falla är oklart.

Avtjänat straffet

Fikru Maru har den 12 maj varit fängslad i just fem år. Han har under den tiden stått åtalad för flera brott som han friats från. Rätten borde därför kunna fria honom med motiveringen att han har avtjänat sitt straff, särskilt som det finns ett regelverk med en straffrabatt på 30 procent, påpekar Bagner.

Rättegången i det senaste fallet inleddes i augusti förra året men sköts upp vid flera tillfällen då flera av åklagarens vittnen inte dök upp vid förhandlingarna.

Domstolsförhandlingarna avslutades den 26 januari då domstolen meddelade att man hade tillräckligt med information för att fatta ett beslut.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons