Annons
Nyheter

Domare i HD misstänks för jäv

En omfattande polisutredning har gjorts för att utröna om Högsta domstolens ordförande, Stefan Lindskog, har gjort sig skyldig till grovt tjänstefel och jäv i ett av domstolens egna utslag. Justitieombudsmannen ska nu fatta beslut om förundersökning ska inledas mot justitierådet, rapporterar Expressen.(TT)
Publicerad 8 december 2017

Justitieombudsmannen ska nu fatta beslut om förundersökning ska inledas mot justitierådet, rapporterar Expressen.

Ärendet gäller ett beslut i somras då Högsta domstolen fattade beslut som rörde bolaget Environiq, där Lindskogs privata företag investerat flera miljoner kronor.

Annons

Enligt Lindskog handlar det om en "olycklig omständighet". Han hänvisar till att han lämnat sina aktier till "diskretionär förvaltning", det vill säga att någon utomstående fattar placeringsbesluten. Den som sköter Lindskogs förvaltning är bror till hans särbo.

Granskningen av Lindskogs agerande, sammanställd av polisens avdelning för särskilda utredningar, hamnade först på åklagare Anders Jakobssons bord. Med hänvisning till att utredningen rörde en HD-domare skickade han den vidare till Riksåklagaren, som inte heller ville fatta något beslut. Utredningen landade då hos justitiekansler Anna Skarhed - som varit kollega med Lindskog i Högsta domstolen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons