Annons
Nyheter

Demokratiinstitut i blåsväder - igen

Chefen för demokratiorganisationen Idea har låtit biståndsmedel bekosta privata advokatkostnader. Sverige har nu strypt bidragen till den internationella organisationen.(TT)
Publicerad 8 maj 2018

Chefen för demokratiinstitutet Idea, Belgiens tidigare premiärminister Yves Leterme, har låtit biståndsmedel bekosta advokater i en tvist för att slippa inkomstbeskattning i hemlandet Belgien, uppger Sidaägda tidningen Omvärlden. Sammanlagt ska Yves Letermes privata affärer ha kostat Idea, och därmed skattebetalarna i de 31 medlemsländerna, drygt 600 000 kronor fram till och med årsskiftet.

Enligt tidningen ska Yves Leterme också ha ersatts av Idea för upptaxering med nästan en halv miljon svenska kronor.

Annons

Fler skandaler

Som en följd av detta har svenska UD stoppat utbetalningarna av bistånd och en extern granskning har tillsatts.

Idea vill inte kommentera ärendet så länge granskningen pågår, men hävdar i ett uttalande att frågan har hanterats korrekt och i samråd med organisationens medlemsstater.

Detta är inte första gången som Idea är i blåsväder. Redan 2012 avslöjade Omvärlden flera skandaler kring hur organisationen, som har sitt säte i Stockholm, hanterat biståndsmedel, bland annat genom vidlyftiga arvoden för tidigare chefer och konsulter.

Exklusiv adress

Även då frystes biståndet och en utredning tillsattes. År 2014 var det dags igen då den dåvarande chefen Vidar Helgesen inte bara fick lönen skattefritt, utan även sin ränta och amorteringar på sin privata bostadsrätt betalade med biståndsmedel.

Idea är en internationell, mellanstatlig organisation som arbetar med demokratistöd. Sverige, som tog initiativ till organisationen, är en av Ideas största bidragsgivare och betalade förra året ut 55 miljoner kronor i bistånd till organisationen. Sverige ersätter även hyreskostnaden för huvudkontoret i fastigheten Strömsborg som är en av Stockholms mest exklusiva adresser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons