De bearbetar sorgen på nätet
””
Hon har forskat på sorgearbete i sociala medier och har bland annat studerat en sluten stödgrupp på Facebook för föräldrar som förlorat barn. Gruppen har omkring 2 000 medlemmar. Den är modererad och man ansöker om medlemskap och det prövas så att de som blir medlemmar verkligen drabbats av en förlust. För många får gruppen en stor betydelse.
””
Stor betydelse
För många har de digitala kanalerna helt enkelt blivit ett forum för sorgebearbetning och tröst.
””
Det finns en rad liknande grupper. Grupper för människor som förlorat en anhörig efter ett våldsdåd, eller genom ett självmord, grupper för dem som mist någon genom en sjukdom eller att någon nära gått bort mitt i livet. Grupperna är ofta användardrivna och har skapats av ett behov att få kontakt med andra som har liknande erfarenheter och kan uttrycka förståelse.
"Inte ensam längre"
””
Diskussionsgrupper är ofta inte det enda sättet att bearbeta sin sorg på nätet. Många har egna bloggar, lägger ut material på sina öppna Facebook- eller Instagramflöden eller på annat sätt berättar minnen och delar sorgen efter den person som gått bort. Och ibland upplever de sörjande att vänner och anhöriga har lättare att uttrycka sitt deltagande via de sociala medierna än när man möts ansikte mot ansikte.
””
TT