Nyheter

Container stoppar oljeläckage utanför Öland

Kustbevakningen börjar få bukt med oljeutsläppet från lastfartyget Finnbirch som legat på havsbottnen utanför Öland sedan 2006. I helgen sattes en kåpa i form av en upp- och nedvänd container över det läckande fartyget. - Sedan vi har satt på den ser vi inte längre något utsläpp.(TT)
Publicerad 15 januari 2019
””

Efter förlisningen gick fartyget inte att tömma på all olja, så uppskattningsvis 80 kubikmeter dieselolja fanns kvar ombord.

Börjat rosta

När Kustbevakningen flög över vraket i december upptäckte personalen att fartyget, som ligger på 82 meters djup, börjat läcka olja. Det är inte ovanligt att fartygsvrak börjar läcka med tiden.

””

Nu ska oljan, som förhoppningsvis kapslats in under containern, pumpas ut via en slang från fartyget till ytan. Kustbevakningen kommer att åka till platsen, mittemellan Öland och Gotlands södra udde, med jämna mellanrum och tömma.

””

Hur lång tid det kommer att ta är svårt att uppskatta.

Två omkom

Två besättningsmän omkom när fartyget med totalt 14 besättningsmän ombord förliste i hårt väder den 1 november 2006.

Orsaken till att Finnbirch hamnade på havets botten var att lasten, som bestod av trailrar och pappersrullar, inte var tillräckligt säkrad ombord. När lasten försköts fick fartyget kraftig slagsida.

Att använda så kallade oljetält över läckande fartyg är inget ovanligt. Det speciella med Finnbirch är att fartyget ligger så djupt, därav valet av container i stället för tält.

””

TT