Nyheter

Chef anklagas för miljonbluff

Chefen på en av kommunens förvaltningar ordnade så att stora belopp betalades ut i försörjningsstöd till flera personer. Pengar som sedan betalades tillbaka till chefens egna privata konto. I dag inleds rättegången i Borås tingsrätt som handlar om förskingring av miljonbelopp.(TT)
Publicerad 3 mars 2015

I dag inleds rättegången i Borås tingsrätt som handlar om förskingring av miljonbelopp. Chefen, som hade ekonomiskt ansvar, har åtalats misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Enligt den utredning som gjorts kan förskingringen ha pågått under närmare tio år innan en anställd slog larm i april i fjol. Kommunchefen uppmärksammades då på att en del av utbetalningarna, som den åtalade chefen hade kontroll över, såg märkliga ut.

Tre personer ska enligt åtalet ha tagit emot närmare sex miljoner kronor. I vittnesförhör har de tre, som inte misstänks för något brott, förklarat att de inte sökt ekonomiskt bistånd men att de betalat tillbaka pengarna till chefen och dessutom bett denne att sluta att betala ut pengar.

Chefen, som sagt upp sig från sin tjänst, agerade på egen hand enligt en utredning som en revisionsfirma genomfört på kommunens uppdrag. Ingen annan i förvaltningen var inblandad. I förhör har chefen medgett förskingringen men hävdar att beloppen är mindre än vad som angetts. Enligt kommunledningen har man vidtagit en lång rad åtgärder för att undvika att något liknande ska kunna hända igen.

TT