Annons
Nyheter

Brister fördröjde cancerdiagnos

Efter att ha glömt en kallelse och därmed fördröjt en cancerdiagnos gör nu landstinget i Västerbotten en lex Maria-anmälan. Den utsatta patienten sökte vård efter att ha drabbats av viktnedgång och magproblem och blev hänvisad till en specialistläkare vid en hälsocentral i länet.(TT)
Publicerad 1 november 2016

Efter att ha glömt en kallelse och därmed fördröjt en cancerdiagnos gör nu landstinget i Västerbotten en lex Maria-anmälan.

Den utsatta patienten sökte vård efter att ha drabbats av viktnedgång och magproblem och blev hänvisad till en specialistläkare vid en hälsocentral i länet. Läkaren misstänkte cancer, men lyckades inte hitta något, trots gastroskopi och röntgen. Patienten fick i stället veta att en kallelse till en ny undersökning skulle komma en månad senare, skriver Västerbottens-Kuriren.

Annons

En månad blev fem månader och vid den undersökningen bekräftades cancermisstanken och adekvat behandling startades omgående. Cancern hade då hunnit sprida sig.

Enligt ett pressmeddelande från Västerbottens läns landsting berodde den sena vården på långa väntetider och brister i bokningssystemet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons