Annons
Nyheter

Brexit hotar sopimport från Storbritannien

Brittiska sopor värmer svenska hem - men ingen vet hur det blir med sopimporten efter brexit. Ungefär hälften av de 1,3 miljoner ton sopor som importeras som bränsle till svenska kraftvärmeverk kommer från Storbritannien.(TT)
Publicerad 12 november 2018

Ungefär hälften av de 1,3 miljoner ton sopor som importeras som bränsle till svenska kraftvärmeverk kommer från Storbritannien. Dessutom exporterar britterna ännu större mängder till bland andra Holland och Tyskland. Men hur brexit påverkar detta vet ingen ännu.

””

Niklas Amour, vd för Bertling Enviro, som är ett företag som handlar internationellt med sopor som bränsle, kan inte heller säga hur det blir. Trots att det bara är några månader kvar till britternas utträde ur EU.

””
Annons

Svenskar behöver inte frysa

En sak är dock säker. Vi svenskar lär inte behöva frysa, även om den brittiska sopimporten stryps. Det finns gott om andra länder som vill sälja sina sopor till våra svenska kraftvärmeverk, försäkrar han.

””

De är eniga om att sopstoppet lär bli värst för britterna själva. I Storbritannien finns inte tillräcklig kapacitet att förbränna avfallet. Därför kommer de stora mängder sopor som nu exporteras att hamna på brittiska soptippar.

””

Helt andra regler

De båda hoppas att det kommer lösningar, så att britternas sopor kan få brinna i andra länders värmeverk även i fortsättningen.

””

Hur det blir med de långa avtal om sopleveranser som redan är ingångna kan ingen säga i dag. Men Niklas Amour tror att en lösning kommer så småningom. Kanske kan man snegla på Norge.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons