Annons
Nyheter

Bodström: Det är bara att kompromissa ihop

Självmant kliva av eller öppna för ett blocköverskridande samarbete? Rösterna går isär bland före detta socialdemokratiska toppolitiker hur statsminister Stefan Löfven nu ska agera. Dagen efter valnatten är läget fortfarande så ovisst som så många hade förutspått inför valet.(TT)
Publicerad 10 september 2018

Dagen efter valnatten är läget fortfarande så ovisst som så många hade förutspått inför valet. Blott 28 000 röster skiljer blocken åt med knapp ledning för de rödgröna över Alliansen.

Från Alliansens håll kom omedelbart krav om statsminister Stefan Löfvens avgång, något som Löfven själv i sitt tal på valnatten meddelade absolut inte var aktuellt.

Annons

Förre socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt följde kvällens utveckling och är tveksam till Löfvens agerande. Feldt säger till TT att Löfven borde kanske redan ha meddelat sig besegrad.

””

Söka kontakt

Feldt påpekar att Löfven nu bör söka kontakt med allianspartierna och framförallt Ulf Kristersson, och att Löfven sedan bör kliva av.

Förre justitieministern Thomas Bodström är däremot av en annan uppfattning. Han öppnar för blocköverskridande samarbete.

””

TT: Vem ska då ha företräde?

””

Ödmjukhet krävs

Förre moderate talmannen Per Westerberg, som själv har erfarenhet av situationen med Ny demokrati på 90-talet, tror att den nya regering som tillträder så småningom kommer att behöva tillämpa stor pragmatism och ödmjukhet. Han tror att en regering ledd av Moderaterna får störst chanser att få igenom sin budget. Men han tror också att Löfven kommer att försöka överleva till statsministeromröstningen, för att då röstas ned.

Det gör att talmannen får ett drygt jobb att sondera, jämka, och varsamt försöka få till en lösning. Den regering som tillträder kommer också behöva både tålamod och ödmjukhet, tycker han.

â?? Den nya regeringen kommer att behöva köpa och sälja, och inte vara så bunden av prestige, säger Westerberg.

Politiskt vakuum

Annons

Från näringslivshåll finns oro för att ett politiskt vakuum ska uppstå vilket i sin tur hämmar den svenska ekonomin.

””

Om politikerna nu bara kommer att ägna sig åt att diskutera vem som ska göra vad med vem så finns risken att Sverige tappar ytterligare, tror hon.

””

Kjell-Olof Feldt påpekar att situationen är svår, dock inte unik och drar paralleller till hur det såg ut på 70-talet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons