Nyheter

Löfven avvisar Björklunds SD-förslag

Statsministern bör bjuda in Sverigedemokraterna till de politiska samtal som förs över blockgränserna, tycker Jan Björklund (L). Men Stefan Löfven avvisar alla sådana tankar och förslaget kritiseras av V-ledaren Jonas Sjöstedt.(TT)
Publicerad 11 september 2016
””

Sedan Löfven blev statsminister har regeringen flera gånger bjudit in till blocköverskridande förhandlingar, och gjort upp om exempelvis om försvaret. SD har inte bjudits in till några förhandlingar. Och för Löfven är det fortsatt otänkbart.

””

Sjöstedt är kritisk

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är kritisk till Björklunds utspel.

””

Uttalandet bäddar för ett eventuellt samarbete med SD från L:s sida, anser Sjöstedt. Han köper inte argumentet om att utestängande av SD från samtal ger partiet en onödig martyrställning.

””

M: Samarbete inte aktuellt

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har i tidigare intervjuer varit inne på samma linje som Björklund. Andra partiföreträdare tycker att bollen ligger hos statsministern.

"Det är upp till regeringen att avgöra vilka de bjuder in. Vi vill leda en alliansregering som lägger propositioner till riksdagen med reformer som Sverige behöver. SD exploaterar problem i stället för att lösa dem. Därför är samarbete inte aktuellt", säger moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, i ett skriftligt uttalande till TT.

TT