Annons
Nyheter

Barnläkare: Ta betalt för barnbesök på akuten

"Mer än hälften av de barn jag träffat under 2016 och 2017 borde inte ha sökt till akutmottagningen", skriver barnläkaren Jonas F Ludvigsson vid Örebro Universitetssjukhus på SvD Debatt. Den fria barnsjukvården leder till en överkonsumtion av akutsjukvård, anser Ludvigsson.(TT)
Publicerad 6 december 2017

"Mer än hälften av de barn jag träffat under 2016 och 2017 borde inte ha sökt till akutmottagningen", skriver barnläkaren Jonas F Ludvigsson vid Örebro Universitetssjukhus på SvD Debatt.

Den fria barnsjukvården leder till en överkonsumtion av akutsjukvård, anser Ludvigsson. Genom att införa en avgift på akutmottagningen, men behålla gratis primärvård kan lätt sjuka barn dirigeras rätt.

Annons

På 20 år har antalet barnbesök på akutmottagningen i Örebro ökat från 5 000 per år till 9 000, fortsätter han. I många fall kommer barnen med åkommor som oklar feber, maginfluensa och virusinfektion och borde ha sökt sig till en vårdcentral istället för att besöka en redan överbelastad akutmottagning.

Samtidigt är primärvården underbemannad och Ludvigsson tror att en förklaring till att föräldrar söker sig till akuten är svårigheter att på kort varsel få tid hos sin husläkare. Därför måste även primärvården stärkas, enligt Ludvigsson.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons