Annons
Nyheter

Barn omedvetna offer för pollenplåga

För allergikerna kommer sommarvärmen med en obehaglig följeslagare. Kartan som visar pollennivåer är nu färgad i varnande rött. - Vuxnas arbetsprestationer går ner och barn får det jobbigt i skolan, säger forskaren Åslög Dahl.(TT)
Publicerad 8 maj 2016

Björkarna blommar riktligt och på många håll väntas pollenhalterna bli mycket höga, enligt pollenrapporten.se som sköts av Naturhistoriska riksmuseet.

””

Färdas lång väg

Annons

Med varma luftströmmar tror man att det även kommer in pollen från Nordtyskland, Polen och Baltikum.

””

Götaland, Svealand och södra Norrlands kustland är färgade i rött på prognoskartan, vilket är ett sätt att visa var det råder risk för höga halter av pollen. Björken är den största boven i dramat men i större delen av landet råder dessutom förhöjd risk för höga halter av pollen från sälg och viden.

Observera barnen

När vuxna pollenallergiker svarat på hur deras arbetsprestation påverkas under pollensäsongen har de angett att deras prestation sjunker mellan tio och 40 procent.

””

Även sömnen kan påverkas negativt, vilket bidrar ytterligare till tröttheten.

””

Flera studier har visat att många vuxna inte vet att de lider av pollenallergi. Sannolikt är andelen odiagnosticerade barn ännu högre.

Åslög Dahls tips är att man ska vara uppmärksam på om allmän trötthet och symptom från ögon och näsa hänger ihop med höga pollennivåer.

På Vårdguiden finns tips om mediciner men även råd om att hålla fönster stängda under dagen och att duscha ur håret på kvällen så att man slipper få med sig en massa pollen till sängs.

Den värsta björkpollensäsongen brukar vara över omkring 15-20 maj.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons