Nyheter

Guvernör vägrar avgå efter rasistiskt foto

Virginias demokratiske guvernör Ralph Northam förnekar att han är med på den rasistiska bilden som publicerats. Han tänker inte avgå från sin post. - Jag har för avsikt att fortsätta arbeta för Virginia, säger Ralph Northam.(TT)
Publicerad 2 februari 2019
””

Ralph Northam hamnade i blåsväder efter att det som påstods vara ett foto av honom från en skolas årsbok 1984 publicerades av flera medier i USA. På bilden syns två personer, den ene klädd i Ku Klux Klan-dräkt, den andre med svartmålat ansikte. Både från demokratiskt och republikanskt håll har det kommit krav på Northams avgång.

Under en presskonferens på lördagen förnekade Northam att han var någon av personerna på bilden. Däremot medgav han att han målat sitt ansikte svart för att likna Michael Jackson under en danstävling 1984, rapporterar CNN.

I fredags bekräftade Northam i ett skriftligt uttalande att han var en av de två personerna på fotot, dock inte vilken av dem, och sade också att han är ångerfull.

Hans partikollega New Jerseysenatorn Cory Booker, som på fredagen lanserade sin presidentvalskampanj, har tidigare förklarat att Northams förtroende är förbrukat.

"De här bilderna väcker årtionden av ilska, ångest och rasistiskt våld och de har underminerat allt förtroende för guvernör Northams förmåga att leda. Vi ska förvänta oss mer av våra folkvalda. Han borde avgå", har Booker skrivit på Twitter.

TT