Nyheter

Dokument ska stoppa SD-inflytande

Striden om regeringsmakten hårdnar. Alliansens partiledare försöker enas om ett gemensamt dokument som ska säkerställa att Sverigedemokraterna inte får politiskt inflytande, uppger källor för Ekot.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Tanken med dokumentet är att reglera hur allianspartierna ska förhålla sig till varandra om det blir en moderatledd regering, säger en källa för till Sveriges Radio Ekot. Detta för att ge Centerpartiet och Liberalerna garantier om att SD blir utan makt. Hur långt samtalen kommit är oklart.

Jimmie Åkesson kommenterar uppgifterna i ett inlägg på Facebook.

"Det är naturligtvis inte rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande. Det borde även övriga partier förstå", skriver SD-ledaren.

"Vi är beredda att samtala, förhandla och kompromissa. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige."

Han skriver också att SD:s huvudfokus är att ge partiets väljare "största möjliga inflytande" och att det styr hur man kommer att trycka i kommande statsministeromröstningar.

Vill släppa fram Kristersson

Samtidigt fortsätter Liberalerna att framstå som ett splittrat parti kring vilken statsministerkandidat man ska stödja.

Liberalerna i Östergötland meddelar att man efter ett möte på tisdagskvällen beslutat att Moderatledaren Ulf Kristersson bör släppas fram som statsminister.

I en debattartikel i Expressen skriver åtta av Liberalernas 20 riksdagsledamöter att "det bästa för Sverige" är att Kristersson blir statsminister.

De åtta betonar dock att L inte ska släppa fram Kristersson villkorslöst. En moderatledd regering får enligt dem inte förhandla med SD eller V.

Litar på M

"Om en regering lägger fram förslag som strider mot liberal ideologi och inskränker individens grundläggande fri- och rättigheter ska Liberalerna säga nej och då rikta misstroende mot regeringen", skriver de.

Som exempel anger de att liberaler aldrig kan acceptera inskränkningar i aborträtt eller fria medier.

L:s försvarspolitiske talesperson Allan Widman litar på att en M-ledd regering inte kommer att ge SD inflytande.

””

Vill sitta i regering

EU-parlamentarikern och partistyrelseledamoten Cecilia Wikström (L) tillhör de som vill släppa fram S-ledaren Löfven som statsminister. Hon tror inte på en M-ledd regering. Den kommer i omröstning efter omröstning att vara beroende av SD:s aktiva stöd.

””

Wikström vill inte att L bara ska släppa fram en S-ledd regering, utan även ingå i den.

””

Wikström tror att L kan få genomslag för till exempel en moderniserad arbetsrätt och slopad värnskatt i en sådan regering.

Kan inte bedöma

På söndag ska Liberalernas partiråd besluta om man ställer sig bakom Socialdemokraternas Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som statsminister.

Varken Wikström eller Widman vågar bedöma utgången. Men Widmans egen bild är att stödet för att släppa fram en moderatledd regering har ökat under hösten.

När L i slutet av november förra året öppnade dörren för förhandlingar med S röstade 13 riksdagsledamöter för och 6 emot. I partistyrelsen var siffrorna 18 mot 7.

Partirådet behövde dock aldrig ta ställning till förhandlingarna med S som skedde i början på december, eftersom Centern var missnöjt med resultatet. Centern har de avgörande mandaten i regeringsfrågan.

Varnar för nytt block

De åtta riksdagsledamöterna varnar i debattartikeln för att "om Liberalerna inleder ett samarbete med Socialdemokraterna så skapas med all sannolikhet det konservativa block Jimmie Åkesson önskar".

Allan Widman tror att partiet kommer att hålla samman efter att regeringsfrågan är avgjord, tack vare att det råder samsyn i de politiska sakfrågorna.

””

TT