Annons
Nyheter

Pappa psykundersöks för skadad bebis

Han säger att han själv ville dö. I stället skadades hans elva månader gamla dotter allvarligt när hon kastades - eller tappades - ner i en kraftverksdamm. Nu ska mannen genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.(TT)
Publicerad 11 oktober 2016

Enligt åklagaren släppte den 33-årige pappan medvetet sitt barn ner på betongen i kraftverksdammen i Ragunda kommun i Jämtland. Det blev ett fall på omkring 15 meter och den lilla flickan fick livshotande skador.

Pappan nekar

Annons

Pappans version av det inträffade har i förhören varit att han inte alls ville skada barnet utan att han var ute efter att ta sitt eget liv. I förhör har både 33-åringen själv och barnets mamma berättat att han började må psykiskt dåligt redan 2013 och att han blivit beroende av mediciner och tidigare fått en medicinpsykos.

Kort före händelsen vid dammen den 14 augusti larmade flera grannar polisen om att 33-åringen var aggressiv och "galen", men ingen ingrep fysiskt eftersom hans storlek i kombination med hans tillstånd gjorde att han uppfattades som farlig. Det fanns också en rädsla för att man skulle förvärra situationen för barnet genom att ingripa.

"Man skulle behövt vara många, starka människor för att kunna övermanna honom", har ett vittne sagt i förhör.

Barnet var borta

Mammans försök att ta barnet ut 33-åringens armar slutade med att hon misshandlades och knuffades till marken. Väl vid dammen kunde hon inget göra för att hindra pappan från att klättra upp med barnet på ett staket. Mamman tittade bort en sekund och när hon såg upp igen var barnet borta.

Trots det höga fallet och tidigare livshotande skador har det lilla barnet återhämtat sig så pass bra att det nu försöker att både lära sig att krypa och gå, berättade mamman under rättegången, enligt Östersunds-Posten.

Dom kommer att meddelas av Östersunds tingsrätt först när resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen är klar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons