Nyheter

Allt fler svenska elever besöker Auschwitz

Fler än någonsin besökte Auschwitz under 2017. Nu presenteras första rapporten om skolresorna i Förintelsens spår. - Vi vill veta deras förhoppningar och varför man reser, säger Ingrid Lomfors på Forum för levande historia. 44 000 svenskar besökte koncentrationslägret Auschwitz i fjol.(TT)
Publicerad 5 juli 2018

44 000 svenskar besökte koncentrationslägret Auschwitz i fjol. Många av dem är skolelever, trots att det i läroplanen inte finns några krav på att genomföra sådana resor. Enligt en ny rapport som beställts av Forum för levande historia och Segerstedtinstitutet så har skolpersonal i minst var tredje kommun erfarenhet av att resa till Förintelsens minnesplatser med sina elever.

””

Över två miljoner

Fram till millennieskiftet låg besöken i Auschwitz årligen kring 500 000, men nu har det ökat till över två miljoner. Koncentrationslägret i Polen har blivit en symbol för hela Förintelsen - på gott och ont, säger Ingrid Lomfors.

””

Inte alla

Regeringen aviserade i maj att man avsätter 15 miljoner kronor för att fler elever ska kunna resa till minnesplatser för Förintelsen - men alla kanske inte kan få besöka just Auschwitz.

””

TT: Varför är det just Auschwitz som blivit en symbol?

””

TT