Nyheter

Alliansen hoppas på ny Natodebatt

Sverige behöver Nato, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra om den kommande Natorapporten. Allan Widman (L) tolkar utredarens slutsatser som att Sverige bör gå med i försvarsalliansen.(TT)
Publicerad 1 september 2016
””

Det var Alliansen som i förhandlingarna om försvarsuppgörelsen förra året krävde en Natoutredning.

””

"Seriös debatt"

Anna Kinberg Batra konstaterar att Sverige behöver "både stärkt försvarsförmåga och säkerhet tillsammans med andra, inte minst med tanke på utvecklingen i vårt närområde". "Därför ser moderaterna och Alliansen behovet av ett Natomedlemskap", säger hon i ett skriftligt uttalande.

Hon tillägger att hon hoppas att utredningen ska lägga grunden för en "seriös och öppen debatt".

Socialdemokraternas Kenneth G Forslund, ordförande i riksdagens utrikesutskott, säger i en skriftlig kommentar till TT att svaret på ökade spänningar i vårt närområde inte är ett svenskt Nato-medlemskap.

"Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast", skriver Kenneth G Forslund bland annat och förväntar sig en "ansvarsfull diskussion om svensk säkerhetspolitik" när analysen presenteras i sin helhet.

"Ingen universallösning"

"I en osäker tid med ökad spänning och säkerhetspolitiska utmaningar måste varje säkerhetspolitiskt steg övervägas mycket noga. Ett svenskt Nato-medlemskap är inte någon universallösning."

Från regeringens sida vill man inte kommentera betänkandet.

””

TT