Annons
Nyheter

Alliansens oenighet skuggar Sverigemöte

Alliansen är splittrad i såväl regeringsfrågan som migrationspolitiken och Moderaterna har fortfarande en bit kvar upp till förlustsiffrorna från 2014. Mot den bakgrunden håller drygt 2 400 moderater sitt Sverigemöte i Göteborg i helgen för att mobilisera inför valet.(TT)
Publicerad 10 maj 2018

I sitt installationstal i oktober förra året slog Moderatledaren Ulf Kristersson fast att Alliansens gemensamma framtidsfrågor löses tillsammans i förtroendefulla samtal.

””

Häromveckan sågade han Centerpartiet vid fotknölarna efter Annie Lööfs uppslutning bakom regeringens förslag om ensamkommande och försäkrade att hon inte skulle få något inflytande över migrationspolitiken i en kommande Alliansregering. "En röst på Moderaterna är alltså inte en röst på Centerns migrationspolitik", konstaterade han i viss kontrast till installationstalet.

Annons

I måndags slog han också fast att det är Socialdemokraterna och M som ska utgöra grundpelarna i en sådan politik.

Skakigt bygge

Sedan tidigare är Alliansens partier splittrade i synen på vad som krävs för att bilda en gemensam regering. Men om det gemensamma bygget är litet skakigt för närvarande, så är Kristerssons ställning i partiet desto stabilare.

Moderaterna är överlyckliga över att de nästan är tillbaka till valresultatet 2014, då partiet tappade nästan sju procentenheter. Redan en och en halv månad efter tillträdet hade Kristersson fått upp partiet från paniken runt 16 procent under Anna Kinberg Batra.

Sedan dess har det planat ut och partiet ligger nu runt 22 procent, mot 23,8 i valet. Det är utgångspunkten inför Sverigemötet i helgen, som dessutom också är ett valkonvent.

””

Effektivare återvändande

Sverigemötet är Moderaternas kommun- och landstingsdagar. Några beslut fattas inte, utan det hålls tal och ett antal seminarier. En tydlig tonvikt i dem är migration, integration och lag och ordning. Det första seminariet har rubriken "Effektivare återvändande". Moderaterna vill "öka återvändandet och dessutom minska incitamenten att stanna i Sverige utan uppehållstillstånd".

På integrationsområdet hålls ett seminarium med rubriken "Utan värderingar fungerar inte integrationen". En annan fråga, som ligger Gunnar Strömmer varmt om hjärtat, är medborgarskapet. Ett seminarium handlar om hur det ska uppvärderas.

””

Andra seminarier är " Så når du ut i det nya medielandskapet" och "Så vinner du valet på nätet". Men då får journalisterna inte vara med.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons