Annons
Nyheter

Fortsatt höga flöden - Norrbotten får barriär

Stora delar av norra Sverige har fortfarande fullt upp med de höga vattennivåerna. I Haparanda ska man under dagen placera ut en skyddsbarriär för att skydda mot översvämningar. Samtidigt väntas Kalixälven fortsätta stiga under de kommande dagarna.(TT)
Publicerad 13 maj 2018

I dag väntas nivåerna i många av de små- och medelstora vattendragen nå sin kulmen. Sedan börjar vattnet där sjunka undan, en prognos som gäller för bland annat den nordligt belägna kustremsan. Men ökningen av smält snö i de större vattendragen fortsätter. Detta gäller exempelvis Kalixälven.

””

MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) har skickat upp 900 meter barriär till Norrbotten för att klara av de höga vattenflödena, rapporterar Sveriges Radios P4 Norrbotten.

Annons

En lastbil beräknas komma fram till Luleå under söndagen. Sedan ska man bestämma hur resurserna ska fördelas.

””

Under gårdagen lade finländska räddningstjänsten ut barriärer kring Torneälven för att klara de höga flödena.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för Norrbottens inland samt kusterna i Norr- och Västerbotten. Det innebär vattenflöden som kan medföra risk för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner, översvämmade hus och vägar. Under dagen väntas nivåerna öka ytterligare, då främst uppströms åt nordväst.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons