Nyheter

18 års fängelse för mord på gård i Halland

En man i Halland döms till 18 års fängelse för att ha skjutit ihjäl en man med jaktgevär och för att ha försökt döda ytterligare en man. Han har medgett att han sköt, men hävdat att avsikten inte var att mörda.(TT)
Publicerad 13 februari 2019

Mannen döms även för grovt vapenbrott och grovt olaga hot - enligt åklagaren riktade han sitt gevär mot ytterligare två män och uttalade att han skulle döda eller allvarligt skada dem.

Den 61-årige mannen hade med sig vapen, då han i maj förra året åkte till en gård i Hylte kommun där en anhörig till honom bor. I förhör har den anhörige berättat att några personer försökt pressa honom på pengar och att den nu dömde mannen försökt hjälpa honom.

Försvarsadvokat Göran Ruthberg har under rättegången beskrivit det som att den 61-årige mannen ville försvara sina närstående från hotfulla utpressare som dykt upp sent på kvällen.

Advokaten ansåg det mer rimligt med två till tre års fängelse för dråp, rapporterar lokala medier, men Halmstads tingsrätt gick helt på åklagarens linje.

Den dömde har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte led av någon allvarlig psykisk störning när han sköt och att han inte heller gjorde det när han undersöktes.

Mannen ska betala totalt 325 000 kronor i skadestånd, varav 100 000 kronor till den person som utsattes för mordförsök.

TT