Annons
Nyheter

"Vi har ryckt ut och hjälpt utsatta"

Uppropet #tystnadtagning satte snöbollen i rullning i Sverige. Ett år efteråt beskriver initiativtagarna effekten av vittnesmålen om sexuella övergrepp och trakasserier i film- och teaterbranschen som "monumental". - Branschen har lyssnat och tagit det på jättestort allvar.(TT)
Publicerad 7 november 2018

Moa Gammel, Alexandra Rapaport och Sofia Ledarp representerar de mer än 700 skådespelarna i #tystnadtagning. Den här dagen möter de pressen tillsammans med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och SF Studios vd Michael Porseryd för att summera vad som har hänt sedan den 8 november förra året då uppropet skapade chockvågor i det svenska samhället - men också ute i världen.

””

Möte på fredag

Annons

Sofia Ledarp säger att hon bär på en känsla av "ljus och hopp" inför framtiden. Film- och teaterbranschen har tydligt visat att man tar vittnesmålen på allvar och konkreta initiativ har tagits för att stoppa fler övergrepp. Det handlar bland annat om gedigna utbildningsinsatser, men också om arbetsplatsenkäter, rapporter, visselblåsarsystem på institutionerna och den kommission mot sexuella trakasserier som Teaterförbundet tillsatte i januari i år.

””

På fredag anordnas en träff där branschföreträdare från film och tv ska möta representanter för #tystnadtagning - och där kommer åtgärdspunkterna att presenteras.

Har hjälpt kvinnor

Moa Gammel, Sofia Ledarp och Alexandra Rapaport framhåller att det redan från början var oerhört viktigt för gruppen att inte hänga ut enskilda individer, utan i stället fokusera på makt och de strukturer som gör övergreppen möjliga. Men #tystnadtagning-kollektivet har också akut fått hjälpa kvinnor som utsatts för övergrepp eller trakasserier.

””

Men informerar ni arbetsgivarna om vilka de svin är som utsätter sina kollegor för sådant här? undrar en journalist på presskonferensen. Absolut, svarar trion.

””

De är medvetna om att det kan ta tid innan en verklig förändring har skett i samhället.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons