Nyheter

Vasamuseet drog årets största publik - igen

Både Vasamuseet och Skansen lockade en miljonpublik under 2018. Men totalt sett har intresset för de svenska museerna minskat under året. Trots att det gjordes över 17 miljoner museibesök under 2018 hade fler än hälften av landets museer färre besökare än föregående år.(TT)
Publicerad 10 januari 2019

Trots att det gjordes över 17 miljoner museibesök under 2018 hade fler än hälften av landets museer färre besökare än föregående år. Att den totala besökssiffran har gått ner med 3 procent är dock inte konstigt, enligt Mats Persson från Sveriges Museer, som sammanställt siffrorna.

"Årets minskning är marginell med tanke på den varma sommaren", säger generalsekreteraren i ett pressmeddelande.

Vasamuseet blev Sveriges mest populära museum för andra året i rad, sedan det under 2017 puttade ner den tidigare publikfavoriten Skansen från toppen.

Av de tio mest besökta museerna finns sex i Stockholm. Den nya sammanställningen visar att 7,6 miljoner besökare valde ett av de så kallade centrala museerna, framförallt i Stockholm men även i Östergötland, Blekinge, Västra Götaland och Skåne.

Museibesöken har legat på höga nivåer de senaste tio åren men för att den positiva trenden ska fortsätta krävs ökade resurser och satsningar både nationellt och lokalt framöver, säger Mats Persson.

TT