Annons
Nyheter

USA släpper kontrollen över internet

Nu är internet fritt på riktigt. USA har släppt den politiskt känsliga kontrollen över internets hjärta. Trots att förändringen inte kommer att märkas för vanliga användare är den omvälvande - och välkomnas av den svenska regeringen.(TT)
Publicerad 1 oktober 2016

När fredagen blev lördag amerikansk tid avslutades den formella kontroll USA:s regering har haft över den så kallade rotzonen - den högsta sammanhållande nivån i adresslistan som får internet att fungera.

””

Storpolitiskt känsligt

Annons

Den ideella organisationen Icann, som redan har administrerat alla viktiga delar av infrastrukturen på internet, får nu också den formella kontrollen över internets hjärta.

””

Förändringen kommer inte att märkas för vanliga användare, men har varit storpolitiskt mycket känslig.

””
””

Farhågor om maktförflyttning

Men maktförflyttningen har inte varit okontroversiell i USA, där det har varnats för att totalitära stater kan ta kontrollen över nätet. Anne-Marie Eklund Löwinder avfärdar de farhågorna, liksom Peter Eriksson.

””

Sedan i våras har Icann en svensk vd, tidigare generaldirektören för Post- och telestyrelsen Göran Marby. Per telefon från sitt nya hem i Los Angeles tonar han ner betydelsen av det som har hänt.

””

3,5 miljarder användare

Redan när Icann skapades av den amerikanska regeringen för 18 år sedan var tanken att släppa kontrollen efter några år. Det tog lite längre tid, men nu är grundtanken genomförd.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons