GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tidsresa tur och retur med Malmros

En skivaffär blir tatueringsstudio. En sliten lokal blir sushirestaurang. 1973 blir 2015. I Ulf Malmros film "Flykten till framtiden" har ett Stockholmskvarter byggts upp för att mitt i inspelningen flyttas 40 år framåt i tiden. En mörkblå Volvo Amazon kommer farande över den regnvåta asfalten.(TT)
Publicerad 3 september 2015
En skivaffär blir tatueringsstudio. En sliten lokal blir sushirestaurang. 1973 blir 2015. I Ulf Malmros film \"Flykten till framtiden\" har ett Stockholmskvarter byggts upp för att mitt i inspelningen flyttas 40 år framåt i tiden. En mörkblå Volvo Amazon
En skivaffär blir tatueringsstudio. En sliten lokal blir sushirestaurang. 1973 blir 2015. I Ulf Malmros film \"Flykten till framtiden\" har ett Stockholmskvarter byggts upp för att mitt i inspelningen flyttas 40 år framåt i tiden. En mörkblå Volvo Amazon

En mörkblå Volvo Amazon kommer farande över den regnvåta asfalten. På vägen passerar den bland annat en grön "hundkoja" och en 1970-talsbeige Saab. Innanför en av de slitna fasaderna finns en skivbutik, på andra sidan gatan en tobaksaffär och en kemtvätt.

””
””

Regissören Ulf Malmros vill ta om scenen och Amazonen backas tillbaka längs gatan. En vattenslang tas fram för att blötlägga den målade asfalten som hunnit torka upp mellan tagningarna. Även de inhyrda veteranbilarna får sig en dusch.

För att "Flykten till framtiden" ska kunna bli en tidsresefilm har studion i Trollhättan blivit ett fiktivt men verklighetstroget Stockholmskvarter från 1970-talet. Det är inte förrän man går riktigt nära stenväggarna som man upptäcker att det mest är frigolit och färg.

””
””

T-bana blir tidsmaskin

På vägen in till kvarteret står en murad vägg som ska föreställa Zinkensdamms tunnelbanestation.

Det är här som Elias Palins rollfigur, den hjärtsjuke 22-årige Svante, plötsligt en dag får se ett modernt tunnelbanetåg rulla in. Folk är konstigt klädda och när han senare sticker sin nyckel i lägenhetsdörren passar den inte längre. Det har blivit 2015 och i rivningskontraktet som blivit flott bostadsrätt bor i stället 25-åriga Elsa (Victoria Dyrstad).

I nutiden kan Svantes hjärtfel opereras, problemet är att han enligt alla register dog 1973 och inte längre har något personnummer. En febril jakt mot klockan inleds.

Omfattande projekt

Men tillbaka till 1970-talet, för längre än så har inspelningarna inte hunnit än.

Mitt emot Svantes lägenhet ligger Bengt Klangs (Henrik Dorsin) skivaffär, en av filmens centrala miljöer. För att få till den tidstypiska känslan har filmteamet dammsugit Västsverige och köpt in 13 000 skivor.

””

För Film i Väst är scenografibygget det största projektet sedan "Arn"-filmerna. Men så har filmen också en budget på 25,5 miljoner kronor, berättar producenten Jan Blomgren.

För Malmros är komedin en dröm som går i uppfyllelse. Precis som i tv-serien "Ack Värmland" är dessutom hans fru Jaana Fomin med och regisserar.

””

TT