Annons
Nyheter

Uppgifter: Akademien ska rösta om Frostenson

De kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien kan komma att genomföra en omröstning om ledamoten Katarina Frostenson, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.(TT)
Publicerad 3 oktober 2018

Enligt vad tidningen erfar så kommer omröstningen inte att vara en formell röstning om uteslutning, utan om huruvida man ska försöka finna en uppgörelse där Frostenson självmant begär utträde. DN skriver att både aktiva och avhoppare nyligen begärt att hon ska lämna Akademien permanent.

Om man lyckas komma överens kring Frostensons eventuella utträde så väntas det bli inval av nya ledamöter under torsdagens möte.

Annons

Brinner i knutarna

Ska man göra som man brukar och låta de nya ledamöterna tillträda kring den 20 december, brinner det i knutarna. Fyra ledamöter, en jurist samt tre forskare eller författare, ska på djupet hinna sätta sig in i och reflektera över Kerstin Ekmans, Klas Östergrens, Lotta Lotass respektive Sara Stridsbergs författarskap.

De nyvalda håller sedan sina tal om föregående innehavare av den stol som tilldelats. Talets tidpunkt är dock inte formellt reglerad.

””
””

Genomlysning

I fjol valdes teologen Jayne Svenungsson in på mötet den 28 september och tillträdde sedan den 20 december efter att ha gjort en gedigen och personlig genomlysning av Torgny Lindgrens författarskap.

Veckans fällande dom mot kulturprofilen och hans nära anknytning till Akademien har uppmärksammats stort av internationella medier, och beskrivs som själva anledningen till att Nobelpriset i litteratur ställdes in. Nya ledamöter på de tomma stolarna vore ett sätt för Akademien att försöka återfå legitimitet och förtroende efter det senaste årets djupgående kris.

Akademien skulle också bli beslutsför och inte längre behöva förhandla med de tre avhoppade ledamöterna Peter Englund, Sara Danius och Kjell Espmark.

Fyra veckor utan inval

Men fyra veckor efter höstens första sammanträde har man fortfarande inte lyckats välja in någon, vilket enligt Dagens Nyheter och SVT:s "Kulturnyheterna" beror på oenighet kring poeten Katarina Frostensons framtid i Akademien.

Per Wästberg, ordförande i Svenska Akademiens Nobelkommitté, har sagt att kommittén jobbar på som vanligt med att utse framtida Nobelpristagare, nu med fyra ordinarie medlemmar: förutom honom själv, Horace Engdal, Kristina Lugn och Anders Olsson.

Annons

För ett år sedan var även Sara Stridsberg ordinarie ledamot. Ibland medverkade också Sara Danius och Kjell Espmark som suppleanter.

Kan skjutas upp

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten sade i söndagens "Agenda" i SVT att Svenska Akademien behöver bilda en Nobelkommitté som "står fri från de här händelserna". Han ser hellre att Nobelpriset i litteratur skjuts fram ytterligare ett år än att det delas ut av en institution som saknar förtroende.

””

Han vidhöll också att ledamöterna bör se till institutionens bästa i stället för till egna intressen, något han uttryckt även till andra medier:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons