Annons
Nyheter

Thorsten Flinck synar sitt liv

Droger förstörde Thorsten Flincks lysande karriär. I en ny bok berättar teatergeniet om självföraktet, skandalerna och Bergmans ödesdigra utbrott. Det är samtidigt en glödande kärleksförklaring till teatern.(TT)
Publicerad 5 oktober 2016

Thorsten Flinck drar upp filten över benen i den lilla stuga där han numera "lever torparliv", det är kallt ute och dragigt. Egentligen tycker han att det är för tidigt att skriva en självbiografi vid 55 års ålder, men nu synar han ändå sitt liv, i "Thorsten Flinck - en självbiografi. Kom och skratta åt Lilleputt".

””

Hånskratt

Annons

Självbiografin inleds med Kent Anderssons dikt om en hånad dvärg: "Åt den munterhet som råder/ bockar dvärgen lite trött". Thorsten Flinck kan relatera till folks hånskratt och föraktet för den svage: det är föraktet han känner för sig själv. Hans osminkade utsagor har nedtecknats av rockjournalisten Håkan Lahger, som tvekade över att skriva biografin på grund av Flincks missbruk. Deras årslånga samarbete kantades också av bråk.

””

Flincks berättelse varvas med kollegor och vänners ord, bland andra Mikael Persbrandt, Lena Endre och Annika Jankells. Flera vittnar om en ödmjuk man och en lyhörd regissör. Samtidigt skiljer sig uppfattningarna åt rejält stundtals. Medan Flinck minns en barndom utan bekräftelse vittnar hans kusin om att mamman i själva verket var mycket kärleksfull.

””

Utskälld av Bergman

Redan som liten kille i förorten Huvudsta kände Thorsten Flinck sig hemma på teatern. Dramaten hägrade som en dröm under uppväxten. När han slutligen klev in på nationalscenen var det med stora anspråk. Det uppskattades inte alltid, nyanställda utsattes för hierarkitänk och Börje Ahlstedts "fascistoida metoder", enligt Flinck.

””

Under ett tag förutspåddes han att bli den nye Ingmar Bergman. Ironiskt nog menar Flinck att det var demonregissören som på sätt och vis puttade honom över kanten. Efter "Misantropen" skällde han ut Flinck å det grövsta inför ensemblen för att han ändrat på pjäsen. Två dagar senare täcktes Thorsten Flincks händer av psoriasis artrit, han hade fått en inflammatorisk ledsjukdom.

””

Sorglöst drag

Hela livet har Thorsten Flinck varit sårbar för missbruk, tidigare har flykten bestått av mat och sex. Efter att han 1999 tog en överdos fortsatte spiralen nedåt. I åratal levde han som hemlös.

””
””

Inte älskad

Numera beskriver Thorsten Flinck sig som "hemmakatt". Men att prata om sig själv är han inte bekväm med. Utanför arbetet viker självförtroendet. Då når hyllningarna inte in.

””

Hans egen kärlekshistoria med teatern fortsätter. Den är en del av hans politiska vision som socialist.

””
Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons