Annons
Nyheter

Taube gör "Påklädaren" på Dramaten

Det är snart 50 år sedan Sven-Bertil Taube senast spelade teater på Dramaten. Nu är han tillbaka, när han och Krister Henriksson möts i "Påklädaren" nästa år. - Jag hoppas bara att jag håller måttet, säger Taube till TT.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017

Krister Henriksson har länge velat sätta upp Ronald Harwoods pjäs "Påklädaren". Men han hade stora problem att hitta rätt person för rollen som den åldrade skådespelaren Sir John som plötsligt vägrar att gå ut på scenen och måste övertalas av sin trogne påklädare.

””

Paff och stum

Annons

En kväll såg Henriksson, som själv spelar titelrollen som påklädaren Norman, SVT-dokumentären "Sven-Bertil" och insåg direkt att han hade hittat sin Sir John. Dagen därpå ringde han samtalet till London, där en förvånad Taube svarade.

””

Mellan 1960 och 1971 gjorde Taube över 30 roller på nationalscenen. Att nu göra comeback beskriver han som "oerhört spännande" och har tydliga minnen från sin tid där.

””

Studie i teatermänniskor

"Påklädaren" hade urpremiär i London 1980. I Sverige har den spelats på Stockholms och Göteborgs stadsteatrar, i regi av Rickard Günther och med Sven Wollter som Sir John.

””

Även Henriksson känner igen sig i rollen som påklädaren.

””

Att Sven-Bertil Taube tackade ja var helt avgörande för att pjäsen nu kommer till Dramaten i Stockholm.

””

"Påklädaren" har premiär den 24 mars nästa år, i regi av Eva Dahlman.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons