Nyheter

Svenska seriesatsningar i hösttablån

"Historieätarna", "I huvudet på Gunde Svan" och "Så mycket bättre" kommer tillbaka. Men det stora utropstecknet i hösttablån är all svensk komedi och drama - i princip samtliga kanaler satsar på egenproducerade serier. Antalet svenska tv-serier ökar för varje säsong.(TT)
Publicerad 1 september 2016

Antalet svenska tv-serier ökar för varje säsong. De senaste åren har vi sett serieframgångar som "Gåsmamman", "Bron", "Solsidan" och "Modus" - och det kommer mer.

””

Det märks i hösttablån - den är fylld med svenska seriesatsningar som spänner över hela registret.

Keanu Reeves gästar

MTG:s strömningstjänst Viaplay storsatsar med komediserien "Swedish dicks" som handlar om två svenska privatdetektiver i Los Angeles. Huvudrollerna spelas av Peter Stormare och Johan Glans och i gästlistan återfinns bland andra "Matrix"-stjärnan Keanu Reeves.

””

Internationell samproduktion

SVT bjuder i höst bland annat på thrillern "Midnattssol", som utspelas i Kiruna och handlar om en rad brutala mord. Den Måns Mårlind- och Björn Stein-regisserade serien är en påkostad internationell samproduktion - det märks i rollistan som bland annat innehåller den franska stjärnan Leïla Bekhti.

Peter Stormare är med på ett hörn även här precis som Gustaf Hammarsten och artisten Sofia Jannok.

””

Hantverkarkomedi

Övriga kanaler satsar också på egna produktioner. TV3 kommer senare i höst att sända den nordiska samproduktionen "Svartsjön" med Filip Berg och Valter Skarsgård i rollerna. TV4-gruppen satsar bland annat på hantverkarkomedin "Jävla klåpare", som ska sändas i TV12, och sjukhusdramat "Syrror" som handlar om fyra sjuksköterskor på en akutmottagning i Stockholm.

””

Senare i höst kommer också "Gåsmamman" tillbaka med en andra säsong på C More.

TT