Nyheter

Svenska prischanser på Baftagalan

Den svenske filmfotografen Linus Sandgren kan få pris på Baftagalan, den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan. Även Glenn Close, regisserad av svenske Björn Runge, kan plocka hem en statyett.(TT)
Publicerad 9 januari 2019

Sandgren är nominerad i kategorin bästa foto för "First man", den biografiska filmen om astronauten Neil Armstrong. Det står klart när Baftagalan presenterat sina nomineringar.

I kategorin ställs han bland annat mot det hyllade polska dramat "Cold war" och Freddie Mercury-filmen "Bohemian rhapsody".

Om Sandgren vinner blir det andra gången. 2017 knep han en statyett för fotot i "La la land", som han även vann en Oscar för.

Nominerad för Nobelprisdrama

Den andra svenskchansen finns i Björn Runges Nobelprisdrama "The wife". Glenn Close är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som fru till en litteraturpristagare.

Tidigare i veckan vann hon en Golden Globe för rollen.

””

"The favourite" favorit

Storfavorit är annars "The favourite" med hela tolv nomineringar. Kostymdramat är bland annat nominerat till bästa film och regissören Yorgos Lanthimos kan vinna för bästa regi.

Samtidigt kan Olivia Colman få pris för huvudrollen som den bräckliga drottning Anne av Storbritannien medan hennes motspelare Rachel Weisz och Emma Stone båda är nominerade för sina biroller.

Galan äger rum i Royal Albert Hall i London den 10 februari. Värd är "Helt hysteriskt"-stjärnan Joanna Lumley.

TT