Annons
Nyheter

Stulen svensk boks öde avgörs i domstol

På tisdag ska en domstol i Nederländerna avgöra om bok som stulits från Kungliga biblioteket i Stockholm ska återlämnas, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Boken stals av den så kallade KB-mannen i början av 2000-talet och köptes av en nederländsk bokhandlare för motsvarande 900 000 kronor.(TT)
Publicerad 3 december 2018

På tisdag ska en domstol i Nederländerna avgöra om bok som stulits från Kungliga biblioteket i Stockholm ska återlämnas, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Boken stals av den så kallade KB-mannen i början av 2000-talet och köptes av en nederländsk bokhandlare för motsvarande 900 000 kronor.

Annons

Affären skedde i god tro, enligt köparen. Men Riksantikvarieämbetet menar att antikvariatet inte kollat upp bokens bakgrund. Därför vill man inte betala någon ersättning för att få tillbaka den.

””

Boken "Nippon" beskrivs som kulturhistoriskt värdefull. Den skrevs på 1850-talet och redogör för seder och bruk i Japan.

Totalt 62 böcker stals av den så kallade KB-mannen, dåvarande chef för bibliotekets handskriftsavdelning. Han greps 2004 och samma år begick han självmord i en gasexplosion i centrala Stockholm.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons