Nyheter

Stor familjefilm om att bli med apa

Klara färger, stora uttryck, generösa miljöer - och ett oväntat besök. När en gibbonapa dyker upp i familjens trädgård ställs mycket på ända. - Historien handlar om hur apan utvecklar familjen, säger regissören Maria Blom ("Masjävlar") om nya filmen "Monky".(TT)
Publicerad 2 september 2016

Inspelning pågår i ett brant skogsparti i Partille utanför Göteborg. Familjen som filmen kretsar kring planerar att bygga en äventyrsbana, med klätterredskap och linbanor, och nu studeras ritningar och terräng ihop med några vänner.

Senaste familjemedlemmen, den lilla apan, sveper förbi över huvudet på mormor, som duckar och skriker till.

””

Apan är en påkostad animerad skapelse som adderas till filmen i efterhand. Hon är en halv meter hög, med realistiskt utseende och äkta apfasoner, men med mänskligare ansiktsuttryck än en riktig gibbonapa.

På inspelningsplatsen markeras hennes närvaro på olika sätt för att få ordning på skådespelarnas blickriktningar och reaktioner.

Han som bestämmer

Mamman i familjen görs av Frida Hallgren ("Så som i himmelen"), pappan av Johan Petersson ("Partaj") och sonen Frank av Julius Hugoson (Håkan i "Sune"-filmerna). En trio som har påtagligt kul med varandra även under pauser i inspelningen.

””
””
””

Frida Hallgren fortsätter:

””

Räknar med storpublik

Långa händelserika tagningar och färre snabba klipp är en del av bildspråket, berättar producenten Patrick Ryborn, som också gjorde de tre "Sune"-filmerna. Dråpigheter och starka känslor är andra inslag.

””

Han räknar med storpublik när "Monky" får premiär lagom till jul nästa år. Tills dess pratar både han och övriga inblandade i vaga ordalag om själva handlingen. Regissören Maria Blom gör dock en liten utfästelse.

””

TT