Annons
Nyheter

Stoltenbergs avtal väcker vrede

När Norges före detta statsminister Jens Stoltenberg fick högre royaltyprocent för sin självbiografi än vad som är brukligt utbröt ett ramaskri i författarleden. Nu fruktar man att förlaget Gyldendals överenskommelse kan undergräva den solidaritetstanke som finns inbyggd i det norska systemet, uppger NRK.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

När Norges före detta statsminister Jens Stoltenberg fick högre royaltyprocent för sin självbiografi än vad som är brukligt utbröt ett ramaskri i författarleden. Nu fruktar man att förlaget Gyldendals överenskommelse kan undergräva den solidaritetstanke som finns inbyggd i det norska systemet, uppger NRK.

””

Många norska förlag har avtal med författarorganisationerna som reglerar hur stor royaltyprocenten ska vara. Avtalsverket är uppbyggt så att alla får lika mycket, oavsett om det gäller en känd författare som Jo Nesbø eller en mindre känd.

Annons

I stället för de vanliga 15 procenten i royalty fick Jens Stoltenberg 20 procent. Om hans självbiografi "Min historie" säljs i 100 000 exemplar innebär det intäkter på 7,6 miljoner norska kronor för honom.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons