Nyheter

Stenyxa dödade tio

En massaker, begången för 6 000 år sedan, har avslöjats av franska arkeologer. Kvarlevorna av tio människor har hittats i Alsace i nordöstra Frankrike i ett slags silo som på stenåldern användes för att förvara spannmål och andra livsmedel.(TT)
Publicerad 7 juni 2016

En massaker, begången för 6 000 år sedan, har avslöjats av franska arkeologer. Kvarlevorna av tio människor har hittats i Alsace i nordöstra Frankrike i ett slags silo som på stenåldern användes för att förvara spannmål och andra livsmedel. De hade uppenbarligen ljutit en våldsam död och hade skador på huvud, händer och ben.

””

Sättet på vilket skeletten travats på hög tyder på att de dödats tillsammans och sedan dumpats i silon. En teori är att massakern var ett resultat av att en lokal stam drabbat samman med en grupp från Paristrakten, där elsassarna drog det längsta strået.

I långa loppet vann dock "parisarna". Den lokala stammen tycks ha ersatts av nykomlingar cirka 4 200 före Kristus, vilket framgår av att nya begravningsritualer och nytt krukmakeri växte fram i området.

TT