Nyheter

Spindelmannens medskapare död

Den legendariske amerikanske serieskaparen Steve Ditko är död, skriver flera medier. Han är främst känd för att ha gett kött och blod åt Spindelmannen. Han blev 90 år.(TT)
Publicerad 7 juli 2018

Ditko fick sitt genomgrott som serietecknare på förlaget Marvel under 1950- och 60-talen, där han bland annat försåg Spindelmannen med dräkt och superkrafter på uppdrag av Stan Lee, som sägs ha kommit med grundidén, skriver The Wrap.

Efter att samarbetet med Lee brakat ihop gick han vidare till förlaget Charlton, och senare till DC, där han skapade kultförklarade hjältar som Captain Atom och The Question.

Under slutet av 60-talet blev Ditko en ivrig anhängare till författaren Ayn Rand och hennes konservativa värderingar. De politiska åsikterna gick bland annat igenom hos hans filosofiskt lagde hämnare Mr A.

Steve Ditko levde ett tillbakadraget liv i New York och han uttalade sig sällan om sitt arbete. Men i en sällsynt intervju med New York Post 2012 berättade han att han inte tjänat några pengar alls på de framgångsrika "Spider-Man"-filmerna.

Bland dem som nu hyllar Ditkos gärning finns den brittiske författaren och serieskaparen Neil Gaiman, som twittrar:

"Steve Ditko var trogen sina ideal. Han såg på saker på sitt eget vis, och han gav oss unika perspektiv. Ofta kopierad. Aldrig matchad. Jag vet att jag är en annan person tack vare att han fanns."

TT