Nyheter

Soldater med kriget in på bara huden

Förbandsmärken, minnen av utlandsmissioner eller varför inte en skräckinjagande dödskalle? Många svenska soldater väljer att föreviga sin yrkesroll på huden. - Det handlar mycket om broderskap, säger ex-soldaten och tatueraren Larz Karlsson.(TT)
Publicerad 12 juni 2016

Vid två tillfällen har den före detta soldaten Larz Karlsson, beväpnad med nålar och bläck, rest till Kosovo för att tatuera svenska soldater i utlandstjänst. Det var några år sedan nu, men Karlsson tror att han var den första - och troligtvis den hittills enda - fälttatueraren i Sverige.

Numera gaddar han många gamla kollegor i sin studio i Karlstad.

””

Poppis med dödskallar

Stilar och motiv varierar såklart från person till person. Men Larz Karlsson tycker sig ändå kunna urskönja några trender bland tatueringsbenägna soldater, som dödskallar eller truppmärken.

””
””

Samhörighet

Till Karlssons studio kommer främst personer som gjort utlandstjänst, och då män och kvinnor i alla led - från menig soldat till officerare. Det svenska specialförbandet tror han däremot undviker tatueringar som kan göra operatörerna lättare att identifiera.

””

En som valt att föreviga sin yrkesroll på huden är Johan Nolén som varit ute på flera utlandsmissioner. Och när han går längs Borås gator om sommaren är det svårt att missa veterangaddningen som sticker upp ovanför linnets kant.

””

Inga svenska regler

I USA har militären skärpt reglerna för var och hur mycket soldater får tatuera sig. Flottan beslutade dock nyligen att lätta på bestämmelserna i ett försök att locka till sig yngre rekryter hos vilka stora tatueringar blivit allt vanligare.

Inom det svenska försvaret finns inget tydligt regelverk på plats i dag, även om en skriftig policy kommer att tas fram.

””

TT