Annons
Nyheter

"Skam"-författaren: "Vi sov aldrig"

För ett och ett halvt år sedan tog det slut - för gott. Men för den som fortfarande sörjer och saknar "Skam"-universumet finns viss tröst. Manusförfattaren Julie Andem lät sig till sist övertalas att ge ut berättelsen om Eva, Noora, Isak och Sana i bokform. Tisdag den 22 september klockan 14:32.(TT)
Publicerad 12 december 2018

Tisdag den 22 september klockan 14:32.

Platsen: en skolgård. Medverkande: Eva, Jonas, Isak, Sara, Ingrid, Vilde, Chris, Snyggatjejer-crewet.

Annons

Att läsa Julie Andems bok "Eva" är som att kastas tillbaka i en tidsmaskin. Till tiden då "Skam" smögs ut på nätet utan någon traditionell pr-kampanj. Tanken var att ryktet om serien skulle spridas på sociala medier, rakt till målgruppen 16-åriga tjejer - utan omvägen via vuxenvärlden. "Vi var livrädda för att de skulle höra från sin mamma att nu har NRK gjort en skitkul ungdomsserie", konstaterade Julie Andem i en intervju med norska Rushprint.

Blev en jättesuccé

Resultatet känner de flesta till. "Skam" blev en jättesuccé, inte bara i Norge utan också i Sverige där SVT Play-sändningarna fick rekordhöga tittarsiffror. Men efter säsong fyra var det definitivt slut.

Så här efteråt har Julie Andem fortfarande svårt att förklara framgångarna. Det finns inte en anledning till att "Skam" blev en succé, menar hon i en mejlintervju med TT, utan hundra.

””

Hon började skriva manuset till "Skam", säsong ett, försommaren 2015. Det är den texten, komplett med felstavningar, personliga kommentarer till tv-teamet och bonusscener som nu ges ut i bokform.

””

Såldes på auktion

Vilket var då uppsåtet?

Tanken var egentligen aldrig att ge ut några "Skam"-böcker - även om ett förlag redan 2016 hörde sig för om möjligheterna. Det var först när Unicef hösten 2017 frågade om de fick auktionera ut manuset till tv-serien - och det såldes för närmare 120 000 kronor - som det gick upp för henne att det fanns ett verkligt intresse för berättelsen även i bokform.

Beslutet att använda originaltexten, med alla dess brister och glada tillrop till kollegorna, fattade hon efter att ha fått mängder av frågor från ungdomar som antingen vill bli manusförfattare själva eller skriver uppsatser om "Skam".

””

Flopp eller inte?

Annons

Norska "Skam" fick fyra säsonger - men "Skam"-tiden är inte helt slut för Julie Andem. I april i år sändes de första klippen av "Skam Austin", den amerikanska efterföljaren av succéserien. Serien är skapad och regisserad av Andem och säsongspremiären hade över tio miljoner tittare när det visades på Facebook Watch. Men är programmet en framgång eller inte? När tittarsiffrorna dalade satte det i gång en debatt i norska medier om huruvida "Skam Austin" hade floppat.

Julie Andem vill inte svara på frågor om vare sig det eller Facebooks beslut att trots allt beställa ytterligare en säsong av serien. Däremot talar hon gärna om den "bortklippta" kyss-scenen mellan Isak och Jonas som har orsakat visst rabalder på nätet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons