Annons
Nyheter

Samarbete är modellen för Miike Snow

Svensk-amerikanska Miike Snow har skapat eko runt om i världen. Enligt frontmannen Andrew Wyatt är förklaringen till framgångarna att bandet samarbetar om allt. Nu kommer de med sin tredje skiva. Det är tidig förmiddag i hjärtat av Södermalm i Stockholm.(TT)
Publicerad 1 mars 2016

Det är tidig förmiddag i hjärtat av Södermalm i Stockholm. Lite väl tidig enligt Andrew Wyatt, sångare i Miike Snow. Nu halvligger han uthälld i en soffa och ser klädsamt butter ut bakom nattsvarta solglasögon i den studio som bandkollegan Pontus Winnberg driver tillsammans med Björn Yttling.

Miike Snow har jobbat i två år med sin tredje skiva "iii". I en snabbt föränderlig musikbransch är det en halv evighet. Men fansen verkar vara trofasta. Videon till "Genghis Khan", den falsettfunkiga singeln som släpptes i mitten av januari, har lockat mångmiljonpublik på Youtube.

Annons

Tonar ner förväntningar

Själv säger Andrew Wyatt att han försöker tona ned förväntningarna.

””

Han håller med om att det är ett typiskt svenskt förhållningssätt, vilket är lite förvånande med tanke på han att själv är amerikan.

””

Att skivan tagit tid att sätta ihop beror mycket på att den förutsatt en del livspusslande. Medlemmarna bor i New York, Mariefred och Bangkok.

Dessutom jonglerar trion ett imponerande antal projekt vid sidan av bandet. Andrew Wyatt har spelat in en soloskiva, komponerat musik för Royal Opera House i London, samarbetat med Mark Ronson och skrivit låtar åt Bruno Mars.

Musikaliska superhjältar

Musikaliska Pontus Winnberg har turnerat runt om i världen med Grammis-belönade Amason medan Christian Karlsson har prickat in hits med dansduon Galantis. Inom svenskt popliv är Miike Snow förmodligen det närmaste vi kommer The Avengers - tre musikaliska superhjältar.

Men skulle kunna tro att det är ett recept på bråk att sammanföra så mycket vilja och kompetens i ett band. Men enligt Andrew Wyatt är Miike Snow snarare en studie i lagarbete.

””

"Samarbete en förutsättning"

Han sätter sig upp i soffan och tar av sig solglasögonen. Kreativitet är ett ämne som engagerar honom.

””
Annons

Enligt Andrew Wyatt är samarbetsförmåga den avgörande förklaringen till det svenska musikundret.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons