Nyheter

Regissörens revansch

Det är 18 år sedan hon sist regisserade. Nu är filmskaparen Jocelyn Moorhouse tillbaka med "The dressmaker", en hämndfilm med Kate Winslet i huvudrollen. "Jag är tillbaka, era jävlar. " Så lyder den första repliken i Jocelyn Moorhouses nya film "The dressmaker".(TT)
Publicerad 2 juni 2016

"Jag är tillbaka, era jävlar." Så lyder den första repliken i Jocelyn Moorhouses nya film "The dressmaker". Den sätter tonen för berättelsen om modeskaparen Tilly (Kate Winslet), som återvänder till sin dammiga hemstad för att göra upp med det förflutna.

Jocelyn Moorhouse skrattar högt i telefonluren när jag undrar om hon inte kan identifiera sig en gnutta med rollfigurens handlingskraft.

””

Regiarbete på paus

Den australiska filmskaparen vet vad hon talar om. "The dressmaker" är Jocelyn Moorhouses första film på 18 år och ett projekt hon beskriver som ett "kärleksarbete". Efter genombrottet med "Blint bevis" på 90-talet och några Hollywoodfilmer på meritlistan såg karriären ut att gå på räls.

Men allt förändrades när Moorhouses dotter diagnosticerades med svår autism. Regissörsarbetet fick sättas på paus i många år. Det var ett hårt slag, berättar hon, som beskriver sig själv som en "fixarpersonlighet".

””

Föll i bitar

Även sonen har autism. Han fick sin diagnos samtidigt som Moorhouses comeback-projekt "Eucalyptus", med Russell Crowe och Nicole Kidman i huvudrollerna, kollapsade, bara dagar före inspelningsstart. Anledningen var oenighet kring manus.

””

Lockande hämndtema

Det var Rosalie Hams bok "The dressmaker" och dess rollfigurer som tände längtan om att regissera igen. Rollfigurerna, inslagen av magisk realism och hämndtemat lockade, liksom parallellerna till Sergio Leones spagettiwesterns:

””

TT