Nyheter

Prisade fotografen Yannis Behrakis död

Den hyllade fotografen Yannis Behrakis har avlidit i sviterna av cancer, 58 år gammal. Genom en fotobok och en spelfilm inspirerades han till ett yrke som bland annat belönat honom med Pulitzerpriset.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Yannis Behrakis arbetade på nyhetsbyrån Reuters i närmare 30 år och har bevakat flera av världens mest oroliga platser. Från konflikter i Afghanistan och Tjetjenien till jordbävningen i Kashmir 2005 och den arabiska våren i Egypten 2011.

Han föddes i Grekland 1960 och fastnade för fotografering tack vare en fotobok. I mitten av 1980-talet arbetade han i en fotostudio, men när han såg filmen "Under fire" (1983) fick han upp ögonen för journalistik. Det ledde till en karriär inom nyhetsfotografering, som började med ett frilansuppdrag för Reuters 1987. Två år senare gjorde han sitt första utlandsreportage, i Muammar Gaddafis Libyen.

Kollegor dödades

År 2000 förlorade han en av sina närmaste vänner och kollegor under ett uppdrag där han själv nätt och jämt klarade sig. Tillsammans med Reuterskollegorna Kurt Schork, Mark Chisholm och AP-fotografen Miguel Gil Moreno bevakade han inbördeskriget i Sierra Leone när de blev attackerade av vad som tros vara rebeller. Båda Reuters-kollegorna dödades och Behrakis lyckades fly tillsammans med Gil Moreno genom att krypa in i vegetationen bredvid vägen och tillbringade sedan flera timmar gömda där innan kusten var klar.

Strax efter händelsen tog han en bild av sig själv där han blickar upp mot skyn.

Fick Pultizerpriset

2016 fick Yannis Behrakis, tillsammans med flera kollegor på Reuters, ta emot Pulitzerpriset i nyhetsfotokategorin med motiveringen: "För gripande fotografier, där varje bild talar med sin egen röst, som följer migrantflyktingar hundratals mil över osäkra gränser till okända destinationer".

Under en paneldiskussion i samband med priset sade Behrakis att hans mål är att berätta historien och på så vis låta andra fatta beslut om vad de ska göra.

””

TT