Nyheter

Prinsar måste dela på kronorna

Det är ont om prins- och prinsesskronor i den kungliga skattkammaren. De är så pass få att några måste dela krona med sina anhöriga. Men prins Alexander, som döps på fredag, får en alldeles egen prinskrona. Orsaken är att han är Carl-Philips och Sofias förstfödde.(TT)
Publicerad 8 september 2016

Orsaken är att han är Carl-Philips och Sofias förstfödde. Även Victorias och Daniels första barn, Estelle, har en egen krona, liksom Madeleines och Chris O'Neills förstfödda, Leonore.

Däremot räcker inte kronorna till för andrabarnen. Prins Oscar delar krona med pappa Daniel, och prins Nicolas med mamma Madeleine.

Det är en direkt följd av att det bara finns åtta prins- och prinsesskronor i kungliga skattkammaren. Den äldsta, Karl X Gustavs krona eller arvfurstekronan, är tillverkad 1650 och avsedd för Victoria.

Slutade bära kronan

Sedan dess har det tillverkats kronor vid ett fåtal tillfällen, senast 1902. Därefter tog det stopp.

””

Det har med andra ord uppfattats som otidsenligt att börja göra nya prinskronor. Dessutom slutade kungligheterna att bära kronor på huvudet när Gustaf V avstod från att låta sig krönas då han blev kung 1907.

Tysk påverkan

””

Numera tas kronorna bara fram vid vissa ceremonier, såväl de som är avsedda för kungen och drottningen, som de som är till för prinsarna och prinsessorna. De används vid vigslar, begravningar och dop och placeras då på speciella kuddar på så kallade regaliebord.

Kungens krona, som utfördes 1561 till Erik XIV:s kröning, kunde exempelvis ses när han gifte sig med Silvia.

TT