Annons
Nyheter

Politisk satir om korrumperat universitet

En viss italiensk strupkirurg nämns bara i samtal på scenen. Men nyskrivna "Stark som en räv" på Östgötateatern görs med ambitionen att spegla bakgrunden till Macchiarini-affären.(TT)
Publicerad 12 september 2017

Dramatikern Ylva Lööf hade själv jobbat på Karolinska som föreläsare när hon skrev två debattartiklar, som publicerades i Dagens Nyheter redan 2008, där hon beskyllde KI:s ledning för nepotism vid tillsättningen av professurer. Farsen skrev hon redan innan Macchiarini-affären briserade, men även om handlingen lutar sig mot verklig grund är ingen av rollfigurerna autentiska, berättar regissören Marika Lagercrantz.

Pjäsen, som framförs med nyskriven musik av Caroline af Ugglas, utspelas i huvudsak hemma hos rektorn för Kungliga Medicinska Institutet. Där briserar bomben när morgontidningen öppnas. Institutets tjänstetillsättningar blir ifrågasatta i en debattartikel och den som kritiseras är framför allt rektorn, Peter.

Annons

Varken hans fru eller svärmor ger honom sitt stöd.

””

Frun huvudpersonen

Dramats egentliga huvudperson är dock Frida (Stina von Sydow), rektorns fru, som sakta men säkert förstår att hennes man har blivit något av en maktgalning.

””
””

KI:s visselblåsare

Dagens ledning för Karolinska institutet är inbjudna att se föreställningen. Till ett publiksamtal den 20 september kommer också två läkare som slog larm om Macchiarini-affären.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons